Ogólne zalecenia dietetyczne

IMG_0458

Ogólne zalecenia dietetyczne dla osób chorych na Devica nie różnią się znacząco od ogólnych zaleceń dla osób pragnących zachować dobre zdrowie i wygląd. Jedyną znaczącą różnicą jest ta, że w przypadku chorób autoimmunologicznych ( z autoagresji ) należy znacząco ograniczyć lub nawet wykluczyć gluten. Wobec tego warto zrezygnować ze skądinąd bardzo zdrowego : pełnoziarnistego pieczywa z mąki żytniej, orkiszowej, z makaronu z pszenicy durum itd. Dla pocieszenia dodam, że makaron bezglutenowy w smaku nie różni się prawie w ogóle od tego z mąki pszennej. Troszkę inaczej wygląda to w przypadku chleba i innego rodzaju pieczywa. Niemniej jednak do nowego smaku można się przyzwyczaić, a gdy nam się znudzi, to raz na jakiś czas można zamiast pieczywa, usmażyć sobie placki z mąki kukurydzianej i ryżowej zamiast pieczywa. W Internecie można też znaleźć sporo przepisów na pieczywo i inne potrawy bezglutenowe.

Ważne jest, by ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych, którego źródłem są :

  1. czerwone mięso ( zwłaszcza wieprzowina : smalec, słonina, boczek, karkówka, tłuste wędliny ),
  2. skóra drobiu,
  3. pełne mleko i produkty na jego bazie, jak śmietana, żółty ser, ser topiony,
  4. olej palmowy,
  5. jaja,
  6. ciasta, słodycze, chipsy,
  7. fast food’y.

Tłuszcze zwierzęce warto zastąpić dobrymi tłuszczami pochodzenia roślinnego : olejem rzepakowym, oliwą z oliwek, olejem lnianym. W diecie powinien znaleźć się kwas GLA ( γ-linolenowy ), który uzupełniamy sięgając po olej z wiesiołka, ogórecznika, spirulinę lub czarną porzeczkę.

Należy spożywać produkty jak najmniej przetworzone, pozbawione polepszaczy smaku i sztucznych konserwantów. Dieta powinna być bogata w warzywa i owoce. Źródłem białka niech będą tłuste ryby ( śledź, makrela, łosoś, troć, pstrąg i inne dobre ryby; jak najrzadziej sięgajmy natomiast po takie ryby jak panga, tilapia, tuńczyk ) i chudy drób – najlepiej indyk.

Polecanymi produktami zwiększającymi ilość dobroczynnych bakterii w jelitach są : mleczne produkty zawierające żywe kultury bakterii ( maślanka, kefir, jogurt naturalny ), kapusta kiszona, ogórki kiszone, szparagi, karczochy, cykoria, cebula, czosnek.

Bardzo ważną substancją jest glutation, który jest silnym antyoksydantem. Bogate w glutation są : awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta, kantalupa, brzoskwinie, cukinia, buraki.

Niektóre źródła podają, iż ważne jest spożywanie kolagenu i glukozaminy  ( ugotuj zupę na kościach zwierząt, zjedz na deser żelatynową galaretkę ).

Produktami zalecanymi są : wafle ryżowe, kukurydziane, produkty bezglutenowe, ryż brązowy, dziki i basmanti, ziemniaki, orzechy, popcorn, kawa w ograniczonej ilości, herbaty ziołowe, jak rumianek, mięta, owoce suszone, miód, świeże i suszone zioła.

Warto jeść boczniaki, które gaszą stany zapalne w organizmie, pomimo poddania ich obróbce termicznej.

Czego unikać ? białego pieczywa i wszelkich produktów zawierających gluten, czerwonego mięsa, masła, margaryny, czekolady, smalcu, serów żółtych i topionych, chipsów, smażonych w głębokim tłuszczu frytek i innych dań typu fast food, prażonych orzechów, napojów energetycznych, wszelkich słodyczy i ciast, białego cukru.

Podaje się, że również potencjalnie należy unikać roślin strączkowych ( fasola, groch, bób, fasolka szparagowa, orzeszki ziemne, ciecierzyca, groszek zielony fasola mung … ). Wydaje się, że ma to związek z osłabieniem funkcji jelit, których nie powinniśmy obarczać koniecznością transportowania tak ciężkich produktów przemiany.

[ Można pozbyć się „ciężkości” produktów strączkowych poprzez gotowanie ich w kilku wodach – gotujemy chwilkę, wylewamy wodę i wlewamy nową. Po ugotowaniu strąki należy przyprawić ziołami – estragonem, oregano itp… ].  

* * *

Każdy chory powinien skonsultować ze swoim lekarzem to, jaką dietę ma stosować.

Ważne jest również, by obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu danego produktu – jeśli kilkakrotnie po zjedzeniu czegoś czujemy się źle, produkt taki wykluczamy ze swojego jadłospisu.

IMG_0331

 

 

2 komentarze

  • Jola 2013/11/29   Reply

    Moja córka ma 13 lat i jest podejrzana o devica.Miała 2 razy pozagałkowe zap.nerwu wzrokowego i zap.opon mózgowych :/
    Od Lipca br. jest na diecie bezglutenowej, dodatkowo bez cukru, konserwantów, modyfikowanych produktów, wieprzowiny itp.
    Wierzę ,że dieta pomoże jej normalnie żyć.
    Każdemu z nas przydała by się taka dieta 😉
    Pozdrawiam serdecznie i życzę wiele zdrówka

  • Ela 2013/12/02   Reply

    Jolu, ja się broniłam przed dietą bezglutenową … Ale od czasu, jak ją stosuję ( a nie wymaga wcale tylu wyrzeczeń, ile mogłoby się wydawać ) czuję się zdecydowanie lepiej.
    Ja też wierzę, że właściwa dieta pomoże Twojej córce. Życzę Wam dużo zdrowia, spokoju i wytrwałości. Ela

Leave a comment