Sok z aloesu
O pożytecznych właściwościach aloesu wiedziały już nasze babcie. Jest on skutecznym środkiem na drobne rany, oparzenia, odmrożenia, zmiany skórne, ukąszenia owadów.
Sok z aloesu stosuje się w problemach trawiennych, na zaparcia, przy owrzodzeniach jelita grubego, przy zgadze, przy zespole jelita drażliwego ( które może występować u chorych na devica w związku z zaburzeniami w funkcjonowaniu tych organów ).
Składniki soku z aloesu powodują lepszą absorpcję białek, eliminację toksyn z organizmu, hamowanie wydzielania kwasu solnego i pepsyn, które drażnią śluzówkę żołądka.
Sok z aloesu jest bogaty m.in. w :
- witaminy, m.in. A, B1, B2, B6, B12, C, E
- minerały : wapń, żelazo, potas, chrom, magnez, miedź i cynk ,
- antyoksydanty
Jest on polecany osobom odchudzającym się ( należy pamiętać o jego przeczyszczającym działaniu ), dla tych, którzy po przebytych chorobach chcą wzmocnić organizm ( niszczy bakterie, wirusy, pobudza układ odpornościowy ) oraz dla osób mających problemy z cerą.
Ze względu na jego silne działanie zaleca się przyjmowanie go w ilości do 50 ml dziennie, najlepiej łyżkę stołową na godzinę przed trzema posiłkami.
Kurację najlepiej przeprowadzać dwa razy do roku : na wiosnę i jesień.