Zakwas z buraków

Moc buraka !

Może nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak ważne dla naszego zdrowia jest spożywanie buraków. Naszych zwykłych, polskich, zdrowych buraków.

 

To warzywo jest doskonałym źródłem wielu witamin : C, A, B1, beta karotenu, kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza, magnezu. To także bogate źródło błonnika.

 

Buraki wspaniale działają na wątrobę ( chronią chorych podczas kuracji Mitoksantronem i każdej innej chemioterapii ), oczyszczają krew, zapewniają detoksykację organizmu, eliminują mocznik z organizmu, usuwają szkodliwe drobnoustroje. Ponadto buraki poprawiają trawienie, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, a więc zapobiegają miażdżycy. Pełnią ważną funkcję w jelitach – hamują procesy gnilne.    

 

Najzdrowsze są surowe buraki, z których wyciskamy słodki sok. Buraki można piec, gotować, robić z nich pyszne pesto (  upieczonego lub ugotowanego buraka obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, wkładamy do malaksera, dodajemy garść orzechów włoskich, sok z cytryny, sól, pieprz, trochę oliwy – miskujemy. Mieszamy z ugotowanym makaronem – to przepis Karola Okrasy ).

 

Równie zdrowy i wspaniale wpływający na nasze osłabione jelita jest zakwas z buraków. Proponuję zrobić go według przepisu podanego przez Ankę Wegankę :

 

http://anka-weganka.blogspot.com/search/label/buraki

 

Trzymamy tak zrobiony zakwas w lodówce i pijemy po szklaneczce z rana, po lekkim podgrzaniu.

 

Na koniec trochę prywaty : skąd to zamiłowanie i wiara w buraka ? Przechodząc kurację Mitoksantronem piłam regularnie świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe ( najczęściej : burak, marchew, pietruszka, jabłko ). Dzięki temu czułam się dobrze, pracowałam, rehabilitowałam się i zachowałam włosy na mojej głowie !

Leave a comment